2.10.07



TONI ROIG, PERDEM UN GRAN LLUITADOR


Mor el músic Toni Roig, tenaç lluitador per la llengua i la cultura més nostrada.

L'ànima de la formació Al-Mayurqa presentà divendres a Lloseta el seu darrer discToni Roig, de 61 anys, ha estat un personatge clar en la lluita per la llengua, la música i la cultura de Mallorca.

Toni Roig estava content. Acabava de presentar al Teatre de Lloseta el darrer discdel seu grup, Al Mayurqa, Temps de Revolta. Quan el concert havia conclòs parlà ambels organitzadors. «Va venir i vàrem estar parlant de plans de futur, tenia moltescoses al cap», comentava ahir Ana Espin, gerent de Fonart, la productora amb qui Al-Mayurqa havia iniciat gestions i de la qual se sentien molt orgullosos «perquèhavien trobat, a la fi, algú que els fes costat».Però l'ànima d'Al Mayurqa, ToniRoig, moria ahir, diumenge dematí, de manera sobtada després d'una complicació delsproblemes respiratoris que feia temps arrossegava.

Dissabte, dos dies després d'haver omplert el Teatre de Lloseta, i trobant-se ja molt cansat després del concert, Roig ingressà a l'hospital de Son Llàtzer. Ahir morí a causa d'una infecció.La seva mort, tan inesperada, commocionà ahir el món de la música i la cultura més nostrada. El seu bon amic Biel Majoral, que col·laborà en aquest darrer disc, ho reconeixia. «M'entristeix molt la seva mort. Toni Roig era un personatge molt entranyable, era un vitalista, i de vitalistes, en aquesta terra, sempre ens en fan falta». «Era una peça clau -continuà dient Majoral- per la seva tasca en la trasmissió de sentiments i de lluita». També el músic Joan Bibiloni lloà la figura de Roig. «Ha estat una persona coneixedora de la història i de la música de la terra. Ell ho ha sabut aplicar, amb molta d'honra, com una manera de vida i és per això que jo l'enveig». Toni Roig fundà el grup Al-Mayurqa l'any 1994 i amb ells ha publicat fins a 8 discs. El darrer, Temps de Revolta, era el més compromès de tots com a conseqüència, en part, dels quatre darrers anys de govern popular amb el qual el grup es veié injustament tractat. «No ens faran callar» era el seu lema principal. Un lema que ara, tot i aquesta gran pèrdua, continuarà vigent encara per molt de temps. Nascut a Palma el 1946, Roig ha estat membre de diferents conjunts de música tradicional entre les quals destaca Música Nostra, on fou cofundador. En el vessant artístic desenvolupà treballs d'escultor obtenint diversos premis per la seva obra.Com a activista cultural, Roig era membre del Consell Assessor i de la Comissió de Cultura Popular de l'Obra Cultural Balear, entitat que ahir lamentava la seva desaparició lloant una trajectòria caracteritzada «per la rebel·lia davant elspoders establerts i la innovació en la música folk mallorquina». L'Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca i el Govern mostraren el seu condol.El tanatori de Son Valentí acollirà des d'avui a les 8 del dematí i fins a demà a la mateixa hora les despulles de Roig, que serà homenatjat dimarts a vespre en un actecívic al monestir de La Real.



Jo he volgut recollir aquesta notícia del Diari de les Balears en reconeixement de la seva persona i per la gran capacitat de lluita, de feina i per les vegades que havíem coincidit en reunions,compartint escenaris o fins i tot compartint sopar a peu dret a Santa Maria del Camí aquest juliol passat.. desprenia respecte i encomanava ganes de seguir, de seguir anant contracorrent i lluitant.


Comments:
If you're looking to lose fat then you certainly have to start using this brand new tailor-made keto plan.

To create this service, certified nutritionists, fitness trainers, and top chefs have joined together to develop keto meal plans that are useful, painless, money-efficient, and satisfying.

Since their launch in 2019, thousands of clients have already transformed their body and health with the benefits a good keto plan can provide.

Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover eight scientifically-confirmed ones provided by the keto plan.
 
Publicar un comentario



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?