20.9.07



A SANTA TECLA…

Als que estem i seguim les principals Festes Majors del nostre País; als que ens agrada la Cultura Popular en general; als que ens agrada la Música d’Arrel Tradicional; però en especial als que som de Mataró i coneixem la feina d’en Jordi Bertran a l’Ajuntament de Tarragona com a Tècnic de Festes. O bé per a la Generalitat, com a Director de La Fira Mediterrània d’Arrel Tradicional de Manresa o en les nombroses col·laboracions assessorant als diferents governs en política de Cultura Popular, o en la redacció de lleis que afecten a l’àmbit Festiu, o fins i tot als que l’hem llegit en nombroses vegades o l’han/hem tingut com a mestre-pedagoc de la Festa: envegem el poble de Tarragona.

IL·LUSIÓ
En Jordi, que de segur que també té algun que d’altre detractor, ha sabut potenciar, fer créixer i dinamitzar tot el món Festiu de la Capital Tarragonina. Ha sabut adaptar-se i posar al dia una Festa Popular i ha sumat un seguit de grups a la Festa que encomanats per la il·lusió de pertànyer a un col:lectiu participen de Santa Tecla (Fira d’entitats, Pitch & put, El concert de la paella, CiberÀgora, Santa Tecla familiar, La batalla; Beatles&Rolling, Presentació del 5è @rt-e, “Santa Tecla a les escoles”, House-tecno-electro, Breakbeat -regae-funk-live sets, Rumba i Mestissatge... ).

Per altra banda, ha transmès als membres dels diferents Balls Populars ( que a Mataró en diem comparses) la il·lusió de sortir i ballar per a tothom i amb molta proximitat, seriorisitat i dignitat per a tots els Tarragonins que participen i gaudeixen del seu Seguici Popular.

TREMPERA
Les músiques i els músics, les coreografies dels balls i de les figures (lleó, àliga, gegants, capgrossos, mulassa, víbria, drac, bou, cucafera...), els vestuari i la manera de sortir al carrer, els actes tradicionals o rituals, els actes nous, els balls i concerts, la incorporació de diferents col·lectius i entitats a la Festa s’encomanen de la força i trempera. I fan vibrar i disfrutar, involucrar-se i xalar a tos els que es pensaven que anaven a fer d’espectadors de la Festa. L’espectador acaba esdevenint protagonista actiu.

TRADICIÓ
En Jordi, i tot un seguit de persones i grups de Tarragona, han sabut fer créixer la Festa i aprofitar el potencial que la Ciutat tenia; el seguici Popular, L’entrada del braç de Santa Tecla, el Pregó, les matinades, els castells...

A Mataró, mentrestant, ens emmirallem de Tarragona. Però el primer pas és trobar algú capaç des de l’Ajuntament d’aglutinar com ho ha fet ell. O bé trobar un grup que s’atreveixi realment a posar en comú i sumar més que dividir a les diferents comparses de la Ciutat (del Comú; és a dir de tots).

Potser així tindrem una Festa més forta encara, més viva i més representada.

Mentrestant el dia 23 de setembre, sempre que pugueu... Aneu a Santa Tecla, a Tarragona.


Comments: Publicar un comentario



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?